N I P P O N   J U M E   A K I T A   K E N N E L
Történeti áttekintés: A japán kutyafajták eredetileg kicsi, ill. közepes méretűek voltak, nagy testű fajták nem léteztek. Japán Akita tartományában 1603-tól alkalmaztak Matagi néven középméretu kutyákat medvevadászatra. 1868 után az Akita Matagi fajtát keresztezték Tosákkal és Masztiffokkal. E keresztezések következtében a fajta nagyobb méretűvé vált, viszont elveszítette eredeti, a spicc típusra jellemző karakterisztikus megjelenését.
1908-ban betiltották a kutyaviadalokat, majd 1919-ben megalkották a természet megőrzéséről szóló törvényt. Ennek eredményeként 1931-ben, a fajta tovább nemesítése érdekében kilenc reprezentáns, magasan kvalifikált egyedet a Természet emlékművévé deklaráltak. A II. világháború (1939-1945) alatt sok Akita esett áldozatul a katonaság téli szőrme öltözék igényének.A rendőrség elrendelte valamennyi, katonai célokra használt, nem Német juhászkutya elfogását és elkobzását. Néhány Akita kedvelő megpróbálta kijátszani ezt a rendelkezést saját Akitájuk Német juhászkutyával történő keresztezésével.
A II. világháború végeztével drasztikusan csökkent az Akiták száma.
Standard: Eredet - Japán   Felhasználás - Kísérőkutya
FCI-osztályozás: V. fajtacsoport (spiccek és ősi típusú kutyák)5. szekció (ázsiai spiccek és rokon fajták) munkavizsga nélkül.
Általános megjelenés: Nagy termetű, erős felépítésű, arányos testalkatú, sok szubsztanciával, a másodlagos nemi jelleget jól tükröző jegyekkel. Egyszerűségében nagyfokú nemesség és méltóság jellemzi.
Fontos testarányai: A mar magasságának a törzshosszhoz való aránya 10:11, a szukánál a törzs valamennyivel hosszabb.
Magatartás: Nyugodt, engedelmes, hűséges és fogékony.
Fej: A koponya arányos a törzzsel. A homlok széles, a homlokbarázda (stop) hangsúlyozott, de nem ráncos. A pofák közepesen fejlettek, az orrhát egyenes, az orrtükör nagy és fekete. Fehér színű egyedeknél a hús színű orr megengedett. Az arcorri rész közepesen hosszú és erős, a töve széles, az orr felé elkeskenyülő, de nem hegyes.
Fogak: Fogazata erős, harapása ollós. Az ajkak feszesek.
Nyak: Vastag és izmos, lebernyeg nélkül, jól aránylik a fejhez.
Szemek: Relatíve kicsik, majdnem háromszög alakúak (mandula vágásúak), mérsékelten távol élhelyezkedők. Színük sötét barna, minél sötétebb a kívánatos.
Fülek: Viszonylag kicsi, majdnem háromszög alakú, a csúcsokon enyhén lekerekített. Kellően távol helyezkednek el, állóak, figyelő helyzetben előre felé állnak.
Törzs: A hát egyenes és masszív, az ágyék széles és izmos, a mellkas mély és széles. A bordák közepesen íveltek, a has felhúzott.
Farok: Magasan tűzött, vastag, karikában hordja a hát felett. A farok vége lefelé húzva majdnem a csánkig ér.
Mellső végtagok: A lapockák mérsékelten dőltek, fejlettek. Az alsó lábszár egyenes, csontozata erőteljes. A könyök jól illeszkedik a törzshöz.
Hátsó végtagok: Igen fejlettek, erősek, mérsékelten szögeltek.
Mancsok: Vastag, kerek, mérsékelten ívelt, az ujjak szorosan záródnak.
Mozgás: Rugalmas, ruganyos és erőteljes.
Szőrzet: A fedőszőr egyenes és durva, az aljszőrzet puha és tömött. A marnál és a faron kicsit hosszabb a szőr, a farok szőrzete a test többi részén lévőhöz viszonyítva a leghosszabb. Színek: Vörös, szezám, (tigris-)csíkos és fehér.
A jelzett színeknél (a fehér kivételével) urajiro-nak kell lennie. Urajiro: Fehér szőrzet a pofa szélén és az arcon, az állkapocs alatt, a torkon, a mellkason, a hason, a farok alsó vonalán és a lábak belső oldalán.
Méret: Marmagasság: kanok 67 cm, szukák 61 cm, +/- 3 cm eltérés megengedett.
Hibák: Az előzőektől való mindennemű eltérést hibának kell minősíteni, de a hibák megítélésének erőssége legyen arányban annak funkcióbeli súlyosságával.Szukás kanok, kanos szukák. Előre-, vagy hátraharapás. Hiányos fogazat. Foltos nyelv. Világos szemszín. Rövid farok. Félénkség.
Diszkvalifikációs hibák: Lógó fülek. Lógó farok. Hosszú, torzonborz szőrzet. Fekete maszk. Fehér szőrszínen eltérő színű jegyek (pl. pinto). Megjegyzés: A kanoknak két leszállt herével kell rendelkezniük.

Kölyökinfo
Rólunk
Index
Kanok
Szukák
Kontakt
Fényképek
Akita